top of page

Två sätt att ta fram nya färgpaletter

Jag älskar färg! Alla kulörer och alla nyanser. Att välja färg och blanda ihop en viss kulör är något som är viktigt när jag börjar ett nytt kreativt projekt. Att teckna med blyerts gör inte alls samma sak för mig. Jag blir inte inspirerad alls. Här delar jag med mig av två olika sätt att ta fram en ny egen palett.

Utforska de färger du har

Det här är ett enkelt och roligt sätt att utforska de färger du redan har. Vad händer när du blandar en blå, en röd, en gul och vitt och svart. Den här kan du variera i oändlighet genom att välja olika blå, röda och gula kulörer. Det är en avslappnande övning att blanda och testa.

Jag fick tipset om att måla upp färgerna på separata papper så att du sedan kan använda dem när du målar. Du lägger ditt papper mot olika färger på din målning och ser om färgen passar in eller inte. I filmen kan du se lite närmare hur jag gör.Collage som färginspiration

Laura Horn ,en australiensisk konstnär, hade en kreativ utmaning och då visade hon hur du kan ta fram nya paletter med hjälp av tidningsklipp, målade papper eller annat du har hemma. Det var en rolig övning.


Du går igenom några olika tidningar, papper du har målat och annat du har hemma. Klipp ut små bitar av färger som du gillar. Klipp så mycket du hittar.


När du har en bra hög kan du gå igenom de olika färgerna och kombinera ihop de till en palett. När du är nöjd klistrar du fast dem på ett papper.


Blanda sedan dina valda färger och måla vid sidan om. Skriv sedan ner vilka färger du har använt för referens. Så behöver du inte gissa nästa gång vilka färger du ska använda.


Det här var väldigt roligt att göra. Vid det här tillfället gjorde jag fyra olika, med ganska många färger i varje. Så nu håller jag på att måla mig igenom dessa paletter för att se vilka jag vill använda mer.


Nu är det bara för dig att börja blanda dina färger och kommer du på någon fantastisk mix får du gärna dela med dig. Lycka till!


/Ann-Charlotte

117 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page