top of page

Varför är det så härligt med shibori

Det var inte så länge sedan jag kom i kontakt med shibori för första gången. Jag hade inte testat det innan vi hade en kurs i Craft Space regi. Men jag har alltid varit fascinerad av att färga tyger och göra mönster. När jag i 20-årsåldern reste runt i Asien hamnade vi i Yogyakarta som är hem för den indonesiska batiken. Där såg jag många otroligt vackra tyger i fantastiska batikmönster. Yogyakarta ligger högt upp på min att resa till-lista. Hittills har det inte blivit av, men när jag fick möjlighet att testa på shibori var jag fast.


Kvinna håller ett färgat shiborityg

När vi träffade Linnéa Blomgren som är vävare och jobbar mycket med just shibori och itak (shibori fast på garn istället för tyg), så engagerade vi henne att hålla en kurs. Det var så roligt och sedan var jag fast. Vi har tillsammans med Linnéa tagit fram en onlinekurs Färga shibori med indigo där du får lära dig tre shiboritekniker. Kolla in den om du är sugen på att testa.


Vad är shibori?

Shibori betyder vrida, klämma, pressa, och det är precis vad du gör. Du klämmer ihop tyget så att det som är ihopklämt inte färgas när du doppar ner tyget i ditt färgbad. Det är en så kallad reservageteknik. Det är en japansk teknik, har funnits sedan sjuhundratalet och genom åren har det sedan utvecklats många olika shiboritekniker där du använder träplattor, sytråd, snöre och andra material för att just blockera färgen från tyget.


Indigofärgat tyg med honeycomb shibori

Till skillnad från batiken så färgas shiborityger oftast bara i en färg. Det är vanligt att använda indigo som jag har gjort på mina tyger.


Att färga textil är ingen snabb process, men sakta men säkert har jag byggt upp mer kunskap om shibori och testat olika tekniker. Som itajime, arashi (som jag trodde skulle vara supersvår), honeycomb och kanoko. Det som är spännande med shibori är att alla delar du gör spelar roll. Vilket tyg du väljer, tjockleken, hur det färgas - om det är bomull, silke, lin eller ull. Vilken tråd du använder för att binda shibori, eller storleken på träplattor, hur du viker tyget. Det tar lång tid att testa och utveckla sina idéer.


Indigofärgat tyg med itajime shibori

När du jobbar med shibori så är det inte bara tekniken som är rolig. Utan resultatet blir oftast helt fantastiskt. Särskilt när jag färgar med indigo. Mönstren och den djupa blå färgen gör sig verkligen fantastiskt tillsammans.


Testa shibori, du med

Vill du testa shibori så hade vi en livesändning tillsammans med Linnéa för ett tag sedan som du kan titta på och lära dig att vika en itajime shibori. Eller om du är nyfiken på vår onlinekurs så kan du läsa mer om den här.


Många hantverkare i Japan ägnar många år åt att förfina sin teknik inom en viss shiboriteknik. Jag känner att jag bara är precis i början. Men nu när jag har lärt mig grunderna kan jag experimentera själv.

Omslag boken Shibori av Eva Danielsson

Mer läsning om shibori

Vill du lära dig mer om shibori finns World Shibori network, och Kyoto Shibori Museum som är har mycket fakta. Hemslöjden har gett ut ett teknikhäfte om shibori 2019. Det är skrivet av Eva Danielsson.


Färga shibori med indigo

Vi har tagit fram en onlinekurs där du får lära dig tre olika shiboritekniker och också göra ditt eget färgbad med indigo. Kursen tar cirka en dag att göra och du får hem allt material i ett kit så att du kan blanda ditt färgbad och sedan färga de tygprover som vi skickar med. Du behöver ha en dator och några få saker hemma som till exempel en hink att ha ditt färgbad i. Du kan läsa mer om shiborikursen här.


Bilder från kursen Färga shibori med indigo.

Om du håller på med shibori, kommentera gärna och lägg med en länk, så jag får se vad du gör. Jag tycker att det är så inspirerande att se vad andra gör för något.


/Ann-Charlotte

325 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言

無法載入留言
似乎有技術問題。請重新連線或重新整理頁面。
bottom of page